i

Seurakunnan historiaa

Matti Kivimäen Amerikasta tulo toi helluntailiikkeen

Helluntailiikkeen syntyyn Lappajärvellä vaikutti oleellisesti Matti Kivimäki, joka tuli Amerikasta Lappajärvelle v.1935. Matti Kivimäki oli syntyjään Karvalasta, aikaisemmalta nimeltään Matti Örni. Hänellä oli sydämellään ostaa Lappajärveltä talo, jossa voisi aloittaa hengellisten kokousten pito. Jumalan johdatuksesta sopiva talo löytyi Lappajärven Ollin kylästä.
Tupaantuliaiset olivat marraskuussa 1935. Nämä tupaantuliaisseurat olivat ikäänkuin alkuna Helluntaiherätykselle Lappajärvellä, sillä tuolloin tulivat uskoon Vieno Olli ( Huumarsalo), Anni Niemi ja Amalia Finnilä. Heidän lisäkseen tuli uskoon myöhemmin muitakin, niin että uskovia oli jo vuoden 1936 kesäjuhlissa yli 30 henkeä. Ensimmäinen kastetilaisuus oli samana kesänä 1936, jolloin 3 edellämainittua sisarta ottivat kasteen.
Matti Kivimäen talosta muodostui alkuajan tukikohta helluntailiikkeelle Lappajärvellä. Pohjanmaan veljespäivät pidettiin hänen kodissaan vuonna 1939. Matti Kivimäki palasi Amerikkaan 1940-luvun loppupuolella.

 

Herätyksen aika ja seurakunnan perustaminen

Sotien jälkeen vuonna 1947 muutti  ensimmäinen vakituinen saarnamies perheensä kanssa paikkakunnalle. Hän oli Väinö Nuutinen. Väinö oli rukouksen mies ja piti paljon rukouskokouksia, mikä osaltaan pohjusti herätyksen toisen aallon tulemista.  Vuonna 1949 Jumala antoi  herätyksen ajan Karvalaan. Eräänäkin iltana 15 ihmistä jättäytyi Herralle. Sanaa julistivat mm. Lauri Pesu, Onni Autio ja Reino Vatanen.
Helluntaiseurakunnan perustava kokous oli Olavi Lukkarilan talossa 9. 10. 1949. Uskovia liittyi seurakuntaan 15 henkilöä. Ensimmäiseen vanhimmistoon kuuluivat: Eino Alanen, Olavi Lukkarila, Vilho Huumarsalo ja Pentti Saarikalle.
Kokoustoiminnan painopiste alkoi vähitellen siirtyä Lappajärven Länsirannalta kirkonkylään. Lukkarilan ja Rajalan kodeissa oli 1950-1970-luvulla paljon  tilaisuuksia.  Rukous- ja ehtoolliskokouksia järjestettiin säännöllisesti Rauha Saarikallen kodissa. Monet julistajat ovat vuosien ja vuosikymmenien varrella tuonee sanomaansa seurakunnan rakennukseksi ja evankeliumin leviämiseksi paikkakunnalla. Kesäisin valkoinen kokousteltta kulki kyläkunnalta toiselle. Ei ole syytä unohtaa toimintaa lasten parissa. Vanhalan pyhäkoulussa oli 50-luvulla kymmeniä lapsia mukana.

 

Naiset evankelistoina ja lähetyskentällä

Evankelioimistyössä ovat palvelleet mm. Helvi Närhi ja Irja Haapakangas. Evankelistat Martta ja Raija Rajala, sekä Helvi Närhi siirtyivät 60-luvulla kotimaan kentälle. Myöhemmin he ovat toimineet uudelleen Lappajärvellä.  Martta Rajala lähti lähetystyöhön Belgiaan ja Sveitsiin ja Irja Haapakangas Keniaan. Irja Haapakangas siirtyi lähetystyön jälkeen Evankelistakodin johtajaksi Vilppulaan.

 

Omaan rukoushuoneeseen ja oma yhdistys

Monien vuosien kotikokousten ja Säästöpankin kerhohuoneessa pidettyjen tilaisuuksien jälkeen, hankittiin omat tilat Lappajärven keskustasta elokuussa 1979.  Tukiyhdistys perustettiin kuukautta myöhemmin. Olavi Lukkarila, Pentti Saarikalle, Heino Tervanen ja Veikko Saarijärvi, puheenjohtajana, allekirjoittivat perustamispöytäkirjan 20.9. 1979. Yhdistys sai nimekseen Lappajärven Rukoushuoneyhdistys ELIM. Talossa tehtiin perusteellinen remontti, joka suurensi yhtenäistä tilaa kokoontumiseen sopivaksi. Rukoushuone vihittiin Lappajärven Helluntaiseurakunnan käyttöön kesällä 1980. Rakennuksen yläkerta remontoitiin asuintiloiksi muutama vuosi myöhemmin.

 

Uusi rukoushuone

Uuden rukoushuoneen rakentamisen sijasta seurakunta päätyi hankkimaan entisen säästöpankin  kokous- ja sosiaalitilat seurakunnan rukoushuoneeksi.
Vuonna 2001 tehtiinkin kiinteistöstä kaupat ja pienellä remontilla siitä saatiin seurakunnan käyttöön sopivat tilat, johon sisältyi myös ajanmukainen keittiö.
Pian tämän jälkeen myytiin  vanha rukoushuone ja sekä rakentamaton tontti. 
Vuoden 2009 keväällä seurakunta otti jälleen uskon askeleen ja osti myyntiin tulleen entisen pankkisalin, joka sijaitsee katutasossa. Nyt seurakunnalla oli ajanmukainen, valoisa sali, johon sopii yli 100 istumapaikkaa. Alakerran tilat jäivät seurakunnan käyttöön kerho- ja ruokailutilaksi. Toinen merkittävä toimipiste Lappajärven keskustassa on lähetyskirpputori, jota seurakunta pitää  entisen Jussilan kaupan tiloissa.

 

Työntekijöinä olleet

Väinö Nuutinen            1947 – 50
Matti Rajamäki             1955 – 57
Yrjö Norppa                  1958 – 61
Valde Mäkelä                1961 – 62
Tapio ja Lempi Korpi   1972 – 73
Juho Koivaara               1979 – 81
Hannu Mehtonen        1983 – 85
Eero Ketola                   1986 – 90
Mauri Makkonen         1991 – 95
Ismo Jussila                  1997 – 00
Heikki Virtanen            2004 – 08
Markku Tuomaala       2008 – 10

 

Lähetystoiminnasta ennen ja tänään

Lähetystyötä seurakunta on tehnyt kannattamalla Irja Haapakangasta Keniaan ja Sirkka ja Jaakko Romua, Päivi ja Voitto Marjetaa, sekä Hannele ja Samuel Autiota  Japaniin. Lisäksi olemme kannattaneet Marja ja Tauno Toukolaa, jotka viimeksi ovat toimineet Espanjan kentällä. 
Seurakunta on ollut mukana Israelin ja Venäjän Karjalan ja erityisesti Pudosin alueen evankelioimisessa. Olemme ottaneet osaa myös kehitysaputyöhön Afrikassa ja pakolaistyöhön paikkakunnallamme.
Seurakunnan toiminta jatkuu tänään Jumalan suuren armon avulla, käsittäen normaalit seurakuntien toiminnot ja kohderyhmät. Olemme seurakuntana hyvin kiitollisia Jumalalle Hänen huolenpidostaan ja uskollisuudestaan.

Referaatti Reino Savolan historiikista