Seurakunnan historiaa
Matti Kivimäen Amerikasta tulo toi helluntailiikkeen
Helluntailiikkeen syntyyn Lappajärvellä vaikutti oleellisesti Matti Kivimäki, joka tuli Amerikasta Lappajärvelle v.1935. Matti Kivimäki oli syntyjään Karvalasta, aikaisemmalta nimeltään Matti Örni. Hänellä oli sydämellään ostaa Lappajärveltä talo, jossa voisi aloittaa hengellisten kokousten pito. Jumalan johdatuksesta sopiva talo löytyi Lappajärven Ollin kylästä.
Tupaantuliaiset olivat marraskuussa 1935. Nämä tupaantuliaisseurat olivat ikäänkuin alkuna Helluntaiherätykselle Lappajärvellä, sillä tuolloin tulivat uskoon Vieno Olli ( Huumarsalo), Anni Niemi ja Amalia Finnilä. Heidän lisäkseen tuli uskoon myöhemmin muitakin, niin että uskovia oli jo vuoden 1936 kesäjuhlissa yli 30 henkeä. Ensimmäinen kastetilaisuus oli samana kesänä 1936, jolloin 3 edellämainittua sisarta ottivat kasteen.
Matti Kivimäen talosta muodostui alkuajan tukikohta helluntailiikkeelle Lappajärvellä. Pohjanmaan veljespäivät pidettiin hänen kodissaan vuonna 1939. Matti Kivimäki palasi Amerikkaan 1940-luvun loppupuolella.
Herätyksen aika ja seurakunnan perustaminen
Sotien jälkeen vuonna 1947 muutti ensimmäinen vakituinen saarnamies perheensä kanssa paikkakunnalle. Hän oli Väinö Nuutinen. Väinö oli rukouksen mies ja piti paljon rukouskokouksia, mikä osaltaan pohjusti herätyksen toisen aallon tulemista. Vuonna 1949 Jumala antoi herätyksen ajan Karvalaan. Eräänäkin iltana 15 ihmistä jättäytyi Herralle. Sanaa julistivat mm. Lauri Pesu, Onni Autio ja Reino Vatanen.
Helluntaiseurakunnan perustava kokous oli Olavi Lukkarilan talossa 9. 10. 1949. Uskovia liittyi seurakuntaan 15 henkilöä. Ensimmäiseen vanhimmistoon kuuluivat: Eino Alanen, Olavi Lukkarila, Vilho Huumarsalo ja Pentti Saarikalle.
Kokoustoiminnan painopiste alkoi vähitellen siirtyä Lappajärven Länsirannalta kirkonkylään. Lukkarilan ja Rajalan kodeissa oli 1950-1970-luvulla paljon tilaisuuksia. Rukous- ja ehtoolliskokouksia järjestettiin säännöllisesti Rauha Saarikallen kodissa. Monet julistajat ovat vuosien ja vuosikymmenien varrella tuonee sanomaansa seurakunnan rakennukseksi ja evankeliumin leviämiseksi paikkakunnalla. Kesäisin valkoinen kokousteltta kulki kyläkunnalta toiselle. Ei ole syytä unohtaa toimintaa lasten parissa. Vanhalan pyhäkoulussa oli 50-luvulla kymmeniä lapsia mukana.
Naiset evankelistoina ja lähetyskentällä
Evankelioimistyössä ovat palvelleet mm. Helvi Närhi ja Irja Haapakangas. Evankelistat Martta ja Raija Rajala, sekä Helvi Närhi siirtyivät 60-luvulla kotimaan kentälle. Myöhemmin he ovat toimineet uudelleen Lappajärvellä. Martta Rajala lähti lähetystyöhön Belgiaan ja Sveitsiin ja Irja Haapakangas Keniaan. Irja Haapakangas siirtyi lähetystyön jälkeen Evankelistakodin johtajaksi Vilppulaan.
Omaan rukoushuoneeseen ja oma yhdistys
Monien vuosien kotikokousten ja Säästöpankin kerhohuoneessa pidettyjen tilaisuuksien jälkeen, hankittiin omat tilat Lappajärven keskustasta elokuussa 1979. Tukiyhdistys perustettiin kuukautta myöhemmin. Olavi Lukkarila, Pentti Saarikalle, Heino Tervanen ja Veikko Saarijärvi, puheenjohtajana, allekirjoittivat perustamispöytäkirjan 20.9. 1979. Yhdistys sai nimekseen Lappajärven Rukoushuoneyhdistys ELIM. Talossa tehtiin perusteellinen remontti, joka suurensi yhtenäistä tilaa kokoontumiseen sopivaksi. Rukoushuone vihittiin Lappajärven Helluntaiseurakunnan käyttöön kesällä 1980. Rakennuksen yläkerta remontoitiin asuintiloiksi muutama vuosi myöhemmin.
Uusi rukoushuone
Uuden rukoushuoneen rakentamisen sijasta seurakunta päätyi hankkimaan entisen säästöpankin kokous- ja sosiaalitilat seurakunnan rukoushuoneeksi.
Vuonna 2001 tehtiinkin kiinteistöstä kaupat ja pienellä remontilla siitä saatiin seurakunnan käyttöön sopivat tilat, johon sisältyi myös ajanmukainen keittiö.
Pian tämän jälkeen myytiin vanha rukoushuone ja sekä rakentamaton tontti.
Vuoden 2009 keväällä seurakunta otti jälleen uskon askeleen ja osti myyntiin tulleen entisen pankkisalin, joka sijaitsee katutasossa. Nyt seurakunnalla oli ajanmukainen, valoisa sali, johon sopii yli 100 istumapaikkaa. Alakerran tilat jäivät seurakunnan käyttöön kerho- ja ruokailutilaksi. Toinen merkittävä toimipiste Lappajärven keskustassa on lähetyskirpputori, jota seurakunta pitää entisen Jussilan kaupan tiloissa.
Työntekijöinä olleet
Väinö Nuutinen 1947 – 50
Matti Rajamäki 1955 – 57
Yrjö Norppa 1958 – 61
Valde Mäkelä 1961 – 62
Tapio ja Lempi Korpi 1972 – 73
Juho Koivaara 1979 – 81
Hannu Mehtonen 1983 – 85
Eero Ketola 1986 – 90
Mauri Makkonen 1991 – 95
Ismo Jussila 1997 – 00
Heikki Virtanen 2004 – 08
Markku Tuomaala 2008 – 10
Lähetystoiminnasta ennen ja tänään
Lähetystyötä seurakunta on tehnyt kannattamalla Irja Haapakangasta Keniaan ja Sirkka ja Jaakko Romua, Päivi ja Voitto Marjetaa, sekä Hannele ja Samuel Autiota Japaniin. Lisäksi olemme kannattaneet Marja ja Tauno Toukolaa, jotka viimeksi ovat toimineet Espanjan kentällä.
Seurakunta on ollut mukana Israelin ja Venäjän Karjalan ja erityisesti Pudosin alueen evankelioimisessa. Olemme ottaneet osaa myös kehitysaputyöhön Afrikassa ja pakolaistyöhön paikkakunnallamme.
Seurakunnan toiminta jatkuu tänään Jumalan suuren armon avulla, käsittäen normaalit seurakuntien toiminnot ja kohderyhmät. Olemme seurakuntana hyvin kiitollisia Jumalalle Hänen huolenpidostaan ja uskollisuudestaan.
Referaatti Reino Savolan historiikista